Nopeat toimitukset päivittäin!

Voihan villasukat

03.08.2022

Voihan villasukat! Miten valita lanka ja puikot?

Toinen toistaan ihanampia lankojahan on maailma täynnä! Käydään läpi muutama ihan perusjuttu valinnoista! 

Villasukkien teossa kannattaa valita lanka ns. villasukkalangoista. Villasukkalangoissa on vahvikkeena useimmiten polyamidia. Sukat joutuvat kengissä ja käytössä kovalle kulutukselle, joten ilman vahviketta ne valitettavasti kuluvat nopeasti puhki. Riippuen tietysti käyttötarkoituksesta myös! Esim.yösukat ja vauvan sukat eivät joudu kovalle koetukselle, joten näissä voidaan käyttää myös esim. 100% merinovillaa tai alpakkaa.

Sitten lankojen paksuuksiin ja puikkoihin. Mitä ohuempi lanka, sitä ohuemmat puikot ja toki myös käsiala vaikuttaa. Käydään tässä läpi ne yleisimmät jutut 😊

Lankojen paksuuksia vertaillaan vertaamalla lankakerän painoa siinä oleviin metrimääriin. Esim. Gjestal Jannessa on 50g/100m ja Novitan 7veljestä 100g/200m. Eli näissä on täysin sama riittoisuus, jolloin samat ohjeet käyvät molempiin. Lankojen paksuuksia verrataan myös säikeiden määrällä; mitä enemmän säikeitä, sitä paksumpi lanka.

Ja vaikka nämä langat on nimetty "sukkalangoiksi" niin ne käyvät silti tietenkin ihan kaikkiin neuleprojekteihin lapasista, pipoihin, huiveihin ja villapaitoihin.


Paksummat sukkalangat (8-säikeiset) esim. Gjestal Janne ja Novita 7 veljestä.

Aloittelija monesti aloittaa paksummilla langoilla ja paksummilla puikoilla. Paksummalla langalla tarvitaan vähemmän silmukoita, joten työ eteneekin nopeammin ja voi varsinkin alkuun voi olla mielekkäämpää. Paksuista langoista voi myös tehdä kirjoneulesukkia, jolloin sukasta tulee entistä paksumpi. Kauhean monimutkaista kuviota näihin ei yleensä saa aikaiseksi, kun silmukoita on sukassa vähemmän.

Näiden lankojen juoksevuus on n. 50g/100m

Hieman käsialasta riippuen neulotaan 3,5mm-4mm sukkapuikoilla.

Keskipaksut sukkalangat (6 - säikeiset) esim. Nennun sukkalanka, Gjestal Maija, Järbo Soft Raggi, Opal Regenwald, Austermann Step 6, Novita Nalle

Keskipaksuista tehtäessä sukista tulee jo selkeästi ohuempia ja ne mahtuvat jo paremmin myös kengän sisälle. Silmukoita tarvitaan jo enemmän ja sukkaan on jo mahdollisuus tehdä myös monimutkaisempia kirjoneulekuvioita.

Näiden lankojen juoksevuus on n.50g /130m-160m

Näissä käytetään käsialasta riippuen 2,5mm-3mm sukkapuikkoja.

Ohuet sukkalangat (4-säikeiset) esim. Drops Fabel, Opal Holiday, Opal 4-ply, Alize superwash, Novita Venla

Ohuista sukista saa mukavan ohuet sukat, jotka mahtuvat hyvin myös kenkien sisään. Ohuiden sukkien kanssa myös kirjoneulekuvioista saadaan tarkempia, kun silmukoita tulee enemmän.

Näiden lankojen juoksevuus on n.50g / 200m

Puikot käsialasta riippuen 2mm-3mm


Sitten puikkojen maailmaan! 

Niitäkin löytyy ihan jokaisen käteen sopivia materiaaleja. Pituuksiakin on 15cm ja 20cm. 20cm on se yleinen perusmitta, mutta varsinkin pieniä sukkia neulottaessa lyhyet puikot voivat olla kätevät. Ja lyhyet puikot sopivat myös lapasia tehdessä varsinkin peukalon neulomiseen mainiosti.

Listaan tähän Nennussa myynnissä olevia puikkoja ja niiden speksejä:


Drops Basic: Alumiiniset "perus"puikot, edulliset peruspuikot

alkaen 2,35€

Knitpro Zing: Kauniin värisiä metallipuikkoja, joissa silmukat liukuvat kuin unelma. Monen suosikkipuikko! Saatavana 15cm ja 20cm pituudessa.

alkaen 6,90€

Knitpro Symfonie: Pyöreä koivupuikko kauniilla puupinnalla. Kevyt neuloa.

2mm-3mm paketti sisältää 6 puikkoa 

alkaen 12,30€

Knitpro Cubics: Neliskanssinen koivupuikko. Moni pitää neliskanttisista puikoista. Monelle reumaatikolle neliskanttisilla on helpompi neuloa. Cubikseja saatavana 15cm ja 20cm pituisena. 

2mm-3mm paketti sisältää 6 puikkoa

alkaen 10,40€

Knitpro Karbonz: Hiilikuituiset priima puikot. Superkevyet! Tämän myös sanotaan olevan monelle "käsivaivaiselle" pelastus, jos kädet eivät meinaa tavallisilla puikoilla neulomista kestää.

alkaen 14,10€

Ja jos tarvitset apua niin autan mielelläni, oli projektisi millainen vain! Tule käymään liikkeessä ja valitaan yhdessä sopivat välineet ja langat sinulle Ja sitten eikun neulomaan :)